Heverlee

Aan Heverlee gaat een belangrijke en bijna existentiële vraagstelling vooraf: “Hoe ga ik daar in hemelsnaam geraken?” En voor de studenten met keuzestress is het vooral aangeraden niet verder te lezen. Inderdaad, er zijn misschien zelfs meer mogelijkheden om in Heverlee te geraken, dan dat er redenen zijn om ernaartoe te gaan. Heverlee is bereikbaar met zowel bussen 2, 337 of 616 (wie deze getallen heeft gekozen, ik weet het ook niet), als de S20 trein richting Ottignies, als met de fiets via de Ring en ten slotte, voor de èchte diehards, te voet.

Toch loont Heverlee absoluut de (kleine) moeite, want Heverlee heeft een welbepaald kleur te bieden dat in het stadscentrum, met alle respect voor het stadspark, nagenoeg onbestaande is: groen.

Noemenswaardig is onder andere het conventus Sanctae Mariae de Parco, ook wel het Abdij van het Park genoemd: een licht hellend park op ongeveer een kilometer van de Parkpoort waar de Stilte haar opgekropte gevoelens van machteloosheid ten aanzien van het Rumoer van de stad eindelijk de baas kan. Kortom een geweldige locatie om te wandelen, te snelwandelen, te lopen, te sprinten of natuurlijk gewoon te zitten. Pas wel op voor een natte bips: in het najaar is het de Dauw die hier de les spelt.

Voor de boomchirurgen en andere geïnteresseerden (hardlopers?) is er natuurlijk ook Heverleebos, wellicht het grootste (en enige) bos dat zich in de buurt van de stadskern bevindt. Eens u het idyllische Kasteel van Arenberg hebt bezocht, ziet u vanzelf wel het bos door de bomen.

Voor de (overige) sportliefhebbers zijn er twee opties: enerzijds de Sportoase, een sportcomplex dat vooral bijzondere aandacht behoeft vanwege haar microklimaat en warme wateren. Inderdaad, het zwembad van de Sportoase is de dichtste mogelijkheid om een ver-vakantiegevoel te ervaren.

Anderzijds bestaat ook het Sportkot. De naam doet denken aan een groepje vrienden die hun gemeenschappelijke woonst hebben omgebouwd tot een mancave met toestellen allerhande, maar is in werkelijkheid een rustig toevluchtsoord voor toegewijde studenten die naast studeren er ook voor kiezen om er (althans na een warme douche en met propere kleren) goed uit te zien.

Ten slotte en achteraf beschouwd ook wel dè reden om naar Heverlee te gaan: de liefde. Niet voor uw buurjongen of buurmeisjes, maar wel voor een in deze tijden genodigde vriend, namelijk de wetenschap. Nagenoeg alle faculteiten wetenschap (Geneeskunde, bewegingswetenschappen, ingenieurs,…) bevinden zich hier. Ver van de drank en eetgelegenheden van het centrum (daar moeten de menswetenschappers hun lot ondergaan), maar dichtbij de natuur en de sportcomplexen zoals hierboven uiteengezet. En voor de hypochonders kan de universiteit het volgende beloven: Gasthuisberg is een heel goed ziekenhuis.

En moest u het echt niet meer zien zitten, keer dan gewoon terug naar het stadscentrum. Maar ga dan wel eerst even langs bij Velo, een organisatie waar u voor een schamele 70 euro een jaarlang uw hoogstpersoonlijk reddingsmiddel kunt huren: een fiets. Ga nu weg, ga naar Leuven, maar vergeet alsjeblieft nooit je fiets op slot te doen.